Cat costa recuperarea datelor si cum putem evita pierderea datelor?

Recuperarea datelor de pe un hard disk defect este o operatiune complicata si complexa, in cele mai multe cazuri iar atunci cand partea hardware este implicata, recuperarea datelor trebuie facuta doar la service laptop.

Multi utilizatori reusesc sa isi recupereze datele de pe un hard disk care nu mai booteaza si practic nemaiputand sa aprinda laptopul sau calculatorul. Daca problemele pe care le are hard diskul permit accesarea fisierelor de pe acesta, in alt mod, recuperarea datelor poate merge usor si fara probleme insa atunci cand hard diskul este defectat si nu mai poate fi accesat, devine o problema.

Asta si pentru ca hard diskul respectiv trebuie facut functional, inainte de a incerca sa se recupereze datele de pe el. De-abia dupa ce se repara hard diskul se poate trece la efectuarea recuperarii datelor propriu zisa.

Astfel, costul pentru serviciul de recuperare date, ajunge sa sara de 500 de lei si in functie de volumul de date ce necesita a fi recuperat chiar si de 1000 de lei.

 

Cum putem evita asta?

Cel mai simplu mod de a evita plata unei astfel de sume este sa va protejati datele in primul rand. Daca nu veti pierde datele, nu veti avea nevoie sa platiti aceste sume pentru recuperarea datelor.

Pentru a ne asigura ca nu ne pierdem datele, trebuie sa facem backup, copii de siguranta, ale fisierelor cele mai importante, sau alte tuturor fisierelor, dupa caz.

Fotografiile cu familia din vacanta, documente importante de la munca sau orice alt tip de informatie stocat pe hard disk, va trebui sa fie duplicat si in alt loc, cum ar fi pe un stick sau pe un cont de cloud storage precum Dropbox sau Google Drive.

Avand copii de siguranta, in eventualitatea in care laptopul nu se mai aprinde si hard diskul este vinovat, nu veti pierde accesul la datele care erau stocate pe hard disk ci pur si simplu veti accesa copiile de siguranta si astfel problema este rezolvata.

Desigur, ar mai ramane ulterior sa va reparati laptopul prin inlocuirea hard diskului iar daca tot faceti asta, ca o recomandare, puteti inlocui hdd-ul cu un ssd, asta pentru mai multa siguranta. Un ssd tine si pana la 10 ani nefiind predispus la defectare in mod atat de usor precum un hard disk.