Totul despre curatarea laptopului.

Laptopul este tot mai prezent in casele noastre si il utilizam atat pentru recreere cat si pentru proiecte si munca. Nu cumparam laptopuri in fiecare an si am dori ca cel pe care il avem sa ne tina cat mai mult. 

Pentru asta este necesara si o intretinere cat mai buna a acestuia aici incluzand si curatarea laptopului. Acesta este de doua feluri iar multa lume le confunda. In acest articol vom discuta preponderent despre curatarea interna si nu cea externa.

Curatarea externa presupune indepartarea prafului de pe carcasa, tastatura si display fiind doar o curatare de ordin estetic, superficiala. Curatarea interna este cea care conteaza cu adevarat si cea care poate face diferenta dintre un laptop care va rezista mai multi ani si unul care se va defecta in cele din urma din cauza temperaturilor mari din interior.

De ce apar aceste temperaturi mari in interior? Este simplu. Cu timpul, daca nu curatam laptopul niciodata, acesta acumuleaza in interior praf, scame si alte impuritati. Acestea se vor comprima si vor forma paturi de praf ce vor obtura gurile de aerisire iar ventilatia nu va mai fi facuta corespunzator.

Sistemul de ventilatie trebuie sa functioneze si el optim insa degeaba acesta functioneaza, daca aerul cald degajat de componente nu poate fi evacuat la exterior. Astfel temperaturile cresc in interior si acest lucru va duce ulterior la deteriorarea componentelor interne. Puteti evita acest lucru asigurand laptopului o curatare interna cel putin o data pe an, de preferat inainte de sezonul cald.

Este posibil ca laptopul pe care il detineti sa nu necesite o curatare intrucat a fost folosit foarte rar si intr-un mediu pe cat de curat se poate. Puteti verifica acest lucru prin instalarea unui tool care va arata temperaturile din interior si astfel sa le comparati cu standardul. Daca este in standard inseamna ca nu este foarte urgenta curatarea.

Pasta termoconductoare

Pasta termoconductoare se inlocuieste odata cu operatiunea de curatare iar accesul la procesor se face de regula desfacand tot capacul laptopului. La anumite modele, accesul catre procesor se face mai usor, fara sa fie necesara demontarea carcasei cu totul. Procesorul este demontat iar pasta veche inlaturata (daca mai exista). Apoi se aplica noua pasta intr-o cantitate mica, cat un bob de fasole mai mic. Aplicarea unei cantitati prea mari de pasta nu va ajuta ba chiar poate dauna. Aceasta va trebui aplicata in cantitatea necesara si nu prea mult “doar ca sa fie”.

Costuri

Pentru a curata laptopul acasa, nu veti cheltui mai mult de 50 de lei. Va trebui sa cumparati pasta termoconductoare, pasta care se vinde doar la tub iar cele mai ieftine sunt undeva la 20-30 de lei.Veti mai plati pentru un tub cu aer tot un pret de 15-20 de lei iar surubelnita presupunem ca aveti acasa. Veti folosi tuburile cu pasta si aer comprimat, la urmatoarea curatare, care va fi practic gratis, nemaifiind nevoie sa cumparati altceva.

Totusi, daca nu doriti sa va complicati cu desfacerea laptopului, demontarea procesorului, inlocuirea pastei termice si asamblarea laptopului la loc, aveti optiunea de a apela la un service de laptopuri. Pentru curatarea laptopului la service, veti plati intre 50 si 100 de lei.