Lichidele, cel mai mare dusman al laptopurilor.

lichide-varsate-in-laptop

Pentru a preveni defectarea accidentala a laptopului, printre altele, trebuie sa aveti foarte mare grija atunci cand serviti lichide si lucrati la laptop. Aceste lichide pot fi varsate accidental pe laptop iar daunele care ar surveni acestui accident, ar necesita sute de lei pentru reparatii sau chiar inlocuirea laptopului, daca reparatia costa prea mult iar modelul de laptop este unul pentru care nu renteaza reparatia.

Cel mai simplu ar fi sa nu depozitati canile cu ceai/cafea/apa langa laptop. Chiar daca serviti o cafea si cititi stirile la laptop, nu trebuie ca ceasca de cafea sa stea fix langa laptop sau mouse. Chiar daca nu veti varsa dumneavoastra aceste lichide, este posibil ca altcineva sa o face, poate chiar un animal de companie mai jucaus.

Ce se intampla cand varsam lichide in laptop?

Lichidele sunt cel mai mare inamic al unui laptop iar odata ce acesta a intrat in contact cu laptopul, putem doar sa minimalizam daunele. Daca lichidele intra in contact cu display-ul si se preling pe la marginea ramei, cel mai probabil veti avea nevoie de un alt display pentru laptop. Daca lichidele de pe display sunt inlaturate rapid, inainte de a se scurge pe la rama, este posibil sa salvati display-ul.

Tastatura laptopului va necesita inlocuirea in aproape toate situatiile cand se varsa lichide pe aceasta. Chiar si in aceasta situatie, daunele nu ar fi foarte mari intrucat inlocuirea unei tastaturi nu costa mai mult de 250 de lei la modelele obisnuite. Mai rau este daca lichidele trec de tastatura si ajung la placa de baza. Aici lichidele vor coroda circuitele si chiar daca laptopul mai functioneaza dupa accident, va inceta sa o faca in cele din urma. Tastaturile nu se pot curata de lichide iar inevitabil veti ajunge sa o inlocuiti, o data ce ati varsat lichide in ea. Primele semne vor fi legate de anumite taste care nu vor mai functiona deloc sau care vor genera alta litera sau simbol, in locul celui obisnuit. Aceste defecte nu pot fi reparate intrucat lichidele au actionat deja.

Ce putem face pentru a minimaliza daunele?

Pe langa stergerea rapida a display-ului, puteti salva laptopul daca veti deconecta sursa de curent si bateria laptopului si daca apelati imediat la un service de laptopuri din zona. NU incercati sa uscati laptopul cu diferite metode gasite pe internet ci doar prin aplicarea de prosoape pentru a trage cat mai mult lichid din cel varsat.

Nu incercati sa mai aprindeti laptopul a doua zi si mergeti direct la service. Cu putin noroc va fi necesara doar curatarea laptopului si inlocuirea tastaturii defecte, operatiuni ce costa aproximativ 300 de lei. Defectarea display-ului ar insemna sa cumparati un alt display, nou sau sh si inlocuirea display-ului, proces ce ar costa cel putin cateva sute de lei.

In cel mai rau caz, lichidele pot ajunge si la placa de baza, situatie in care trebuie neparat sa curatati laptopul in interior, de preferat la un service. Daca lichidele nu sunt indepartate de pe placa de baza, acestea vor incepe sa corodeze circuitele iar daunele vor fi ireparabile.