Care sunt diferentele dintre reballing si reflow?

reballing chipset video in bucuresti

Reballingul este necesar atunci cand cipul video se dezlipeste de pe placa de baza, consecinta a supraincalzirii laptopului.

Laptopurile se pot supraincalzi din diferite motive. Fie o ventilatie incorecta, fie utilizarea in conditii improprii, fie utilizarea in exces a memoriei video etc.

Acest lucru poate fi evitat prin curatarea laptopului o data pe an si inlocuirea pastei termice de la procesor si cipul video, plus verificarea sistemului de racire dar si a temperaturilor componentelor, inainte si dupa curatare.

Daca totusi veti avea ghinionul sa intalniti acest defect, iata ce trebuie sa stiti.

Aveti doua variante:

  1. Inlocuirea cipului cu unul nou.
  2. Relipirea cipului prin procedeul numit reballing.

Daca alegeti sa inlocuiti cipul, este posibil sa platiti mai mult decat costul laptopului, acest lucru depinzand foarte mult de modelul laptopuilui. Cert este ca cipurile video sunt scumpe insa aceasta solutie poate fi cea mai buna, mai ales daca laptopul merita reparat.

Relipirea cipului se face doar la service si necesita atat specializare cat si echipament. Exista liberi profesionisti sau chiar si service-uri care fie recomanda reflow fie fac reflow in detrimentul reballing-ului, ceea ce este total gresit.

Diferenta majora este ca prin reflow se reincalzeste cipul pe loc (pe placa de baza) fara a putea controla concret temperaturile, in ideea de a relipi cipul prin topirea bilutelor de fludor care au mai ramas.

La reballing, acest profil de bile de fludor este inlocuit complet cu unul nou ceea ce duce la o lipire mult mai temeinica si folosind statia BGA, temperaturile sunt controlate.

Alegeti intotdeauna reballingul, daca doriti relipirea cipului si nu inlocuirea acestuia. Reflowul este o solutie temporara, care poate sa nu dea rezultate deloc in timp ce la reballing, sansele ca laptopul sa mai poata fi folosit cateva luni bune, sunt mult mai mari.

Ca si costuri, un cip video nou ar costa peste 400 de lei fara a include montajul, lucru ce ar ridica mult costurile. Reballingul costa aproximativ 200 de lei si astfel faceti o economie si puteti sa mai utilizati laptopul pentru o perioada (pana cipul se va dezlipi din nou, pentru ca de regula, se ajunge inapoi la asta dupa 6-12 luni de utilizare).

Pentru reflow se cere 100-150 de lei iar laptopul poate sa functioneze doar pentru cateva zile, ceea ce ar insemna o investitie foarte nereusita. Alegeti prudent si sfatuiti-va cu tehnicienii la care veti apela, pentru ca acestia va pot da cele mai bune sfaturi.